İneklerde Süt Verimi Nasıl Arttırılır

0

Daha önceki yazımızda girdi maliyetlerinin arttığından ve üreticinin bu konuda dikkatli olması gerektiğinden bahsetmiştik. Bir önceki yazım süt ve yem arasındaki ilişkilere göz atmayı unutmayınız. İneklerde süt verimi neden düşer ve ineklerde süt verimi nasıl artırılır? Büyükbaş hayvanlarda süt verimine etki eden faktörleri sıralamak istersek;

Süt veriminde kalıtsal karakter etkisi % 30-35, çevre faktörünün etkisi ise %65-70 dir.

Irk: Özellikle büyükbaş hayvanların süt verimini belirleyen en büyük etmenlerden birisi de unsur hayvanın ırkıdır. Ülkemizde en fazla bulunan kültür ırklarımız Holstein, Simental ve Jersey ırklarıdır. Bu ırkları açmak gerekirse kısaca;

  • Holstein ırkına siyah alaca da denmektedir. Siyah alacanın elde edildiği ülke Hollanda’dır. Süt sığırlarının en verimli türlerindendir.
  • Jersey ırkınının anavatını İngilteredir. İsmini bulunduğu kasabadan almıştır. Bu inek türlerinini bakımı ucuz ve verimi yüksektir. Ülkemizde karadeniz bölgesinde görülmektedir.
  • Simental ırkına ise sarı alaca denmektedir. Bu ineklerin anavatanı İşviçre’dir. Bu inekler Avusturyadan ithal edilmişlerdir. Süt verimi yine yüksek inek türlerindendir.

Yaş: Yaş tayini dişlere bakılarak yapılır. İneklerin süt verdikleri süreye laktasyon adı verilir. İlk laktasyon da az olan süt verimi daha sonra kademeli olarak artar 8 yaşından sonra süt verimi azalmaya başlar.

Canlı Ağırlık: Süt ineklerinin genellikle iri yapılı olması istenir.

Gebelik: Gebe hayvanların sütlerinde azalma olur, daha sonraları ise sütlerde artış sağlanır.

Sıcaklık: Sıcak olan bölgelerde hayvanlar fazla yem yiyemez, süt verimi az olur. Sıcak havalarda rasyon değişikliği yapılmalıdır. İdeal sıcaklık +5°C ile +27°C arasında değişmektedir. Basınç ve Rakım da önemli dir.

Besleme: Rasyona dikkat edilmeli. Belli protein ve enerjideki yemi verirken hayvanın bu yemi sindirilebilirliği de göz önünde bulunmalıdır. Su içmesi, terlemesi de hayvanın verimini önemli ölçüde etkiler.

Hastalık: Büyükbaş hayvanlar her ne kadar dayanıklı olsa da çok ufak hatalarda tüm hayvanlara bulaşabilen hastalıkların yayılması çok kısa sürede olur. Bu yüzden süt veriminin düşmemesi için dikkat etmek gerekmektedir.

Kuru Dönem: Ortalama olarak hayvanların dinlenme süresi denilir, 60-70 gün arasında değişmektedir.

İneklerde süt verimini artırmak için bu faktörlere dikkat etmek gereklidir. Yorum ve düşüncelerinizi bizler ile paylaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here